
PORTFOLIO INDIVIDUAL

Santiago Villanueva
Comissió Digital Institut Vilanova del Vallès

L’interès per l’ús de les tecnologies comença, podem dir-ho, quan a finals dels any 80 del segle passat, començava a parlar-se dels mails, del Mac, de l’IBM, del primer Windows v.2; 3, 3.1... I com també el programari començava a instal·lar-se als instituts, les empreses i en les cases. Access, Excell, WinPro, Writte Aldus Pagemaker... Es podien fer moltes coses, i les que vindrien més endavant. Al llarg de la vida professional he fet servir les tecnologies i ara més les digitals, per fer i donar classe. Al principi les coses anaven poc a poc, però a partir d’un moment tot ha començat anar molt ràpid, pot ser massa. M’he actualitzat quan he pogut i he fet molts cursets i he donat alguns. També he ajudat als companys i jo me he deixat ajudar, és clar, hem de treballar de forma col·laborativa, no hi pots anar sol, no pots saber-ho tot. Aquesta idea va fer que, per salut i practicitat, només aprofundiria en el que realment necessito per l’aula. Una bona plataforma, Moodle, i va ser des dels seus inicis. Hem crescut plegats podríem dir. La potencialitat d’aquesta plataforma és enorme. Porto un portal de formació de professorat, en el qual fem cursos amb validesa oficial de la Generalitat. I un altre camp és el web. Amb els primers Drupal, Joomla i ara Wordpress. Segurament hi haurà d’altres però ja en tonc prou per aprofundir i aprendre amb aquestes. Les altres tecnologies no les domino tant, però puc en sortir-me. Esta amb alumat tant temps t’obliga a tenir una mica de tot al cap per resoldre problemes a l’aula. I has de dominar una mica. Quedar-se enrederit és no només un error sinó un perjudici per tu mateix i les taves classes i la relació amb els alumnes i els companys de feina.
En aquest moments venen tecnologies molt interessants, que no les faré servir ja a l’aula. La realitat virtual, el CHATGP... sempre havia somiant en que els meus alumnes es trobessin virtualment en el món egipci, grec, romà o a la Catalunya medieval... i a l’aula i pic a poc es farà realitat.
El motiu de fer aquest grau és, primer, perquè m’agrada tot aquest món i volia que, se’n reconegués oficialment, amb l’acreditació, els meus esforços tots aquests anys. Segon, perquè el treball col·laboratiu amb els companys de l’INS Vilanova és molt enriquidor i divertit: aprenem compartint els uns dels altres i ens ajuden i això té molt valor, un gran valor.
El Portafoli recull tota aquesta feinada. I la que queda...
El motiu de fer aquest grau és, primer, perquè m’agrada tot aquest món i volia que, se’n reconegués oficialment, amb l’acreditació, els meus esforços tots aquests anys. Segon, perquè el treball col·laboratiu amb els companys de l’INS Vilanova és molt enriquidor i divertit: aprenem compartint els uns dels altres i ens ajuden i això té molt valor, un gran valor. He fet els curstes que s'han presentat al centre. I he contribuït amb alguns aspectes, no tants com jo hagués volgut. Com la coordinació del Projecte Cavallers i Castells de Segon d'ESO, on hem implementat alguns aspectes que surten al Portafoli. La incorporació dels recursos, tipus d’avaluació, ponderacions de notes, exàmens on-line, i tota una gamma d'activitats molt enriquidores i engrescadores. La digitalització no és una opció és una necessitat. Les tecnologies imprescindibles. Eduquem per seguir aprenent, aprenem per viure millor.
El el Portafoli recull tota aquesta feinada. I la que queda...
INTRODUCCIÓ AL PORTFOLIO
El portafolis ens permet com a docents mostrar i documentar les habilitats digitals i l'aplicació d'eines tecnològiques de manera concreta. A més, promou la reflexió sobre les pràctiques educatives i l'adaptació als nous entorns d'aprenentatge en línia. També fomenta l'avaluació contínua, ja que es poden identificar punts forts i àrees de millora i ofereix una manera tangible de demostrar un creixement professional que dia rere dia va augmentant. Finalment, fomenta la col·laboració i el compartiment d'experiències entre iguals, enfortint la comunitat educativa en línia.
En aquest cas ens trobem davant del nivell C2 de la Competència Digital Docent (CDD). Segons els marc de referència de la CDD aquest nivell estableix que un docent és capaç de desenvolupar processos de recerca i transformació de l'educació a través de la utilització de les tecnologies digitals. A partir d'aquí, ha de ser capaç de generar coneixement definit sobre noves funcionalitats tecnològiques amb aplicació en l'àmbit educatiu i resolent i anticipant problemes inèdits mitjançant la recerca educativa o dissenyant pràctiques d'ensenyament i aprenentatge innovadores basades en l'ús de les TD no existents fins ara.

No només la capacitat per utilitzar les tecnologies sinó també l'exercici de totes les tasques docents.
Un element imprescindible en el procés d'ensenyament-aprenentatge que contribueix a desenvolupar la innovació.
No només la disposició de continguts digitals sinó la capacitat de gestionar la seva varietat .
Un àrea que possibilita l'accés a la informació, la comunicació i el coneixement.
Una competència digital específica que ha de permetre manejar les tecnologies digitals en qualsevol fase o procés.
Un àrea per facilitar que l'alumnat assoleixi les seves pròpies competències.
ÀREA 1: COMPROMÍS PROFESSIONAL
El compromís professional com a docents s’expressa a través de la protecció del benestar de l’alumnat i el seu adequat desenvolupament intel•lectual, físic i psicològic, la participació en el centre, la col•laboració amb les famílies, l’acció responsable en l’entorn i amb el seu propi desenvolupament professional. Per tant, la competència digital docent no solament s’ha de referir a la capacitat per utilitzar les tecnologies digitals per millorar l’ensenyament i l’aprenentatge, sinó també per a l’acompliment adequat de totes les tasques relacionades amb l’exercici professional. En aquest sentit, aquesta àrea de compromís professional inclou cinc grans competències (comunicació organitzativa; participació, col•laboració i coordinació professional; pràctica reflexiva; desenvolupament professional digital continu).
Aquesta primera àrea de compromís professional disposa de tot un conjunt de competències relacionades. Podeu accedir facilment a través dels enllaços que teniu a la part inferior:
1.1 Comunicació organitzativa
Competència: Recerca, avaluació i disseny de noves estratègies de comunicació organitzativa en contextos educatius. Descripció: Utilitzar les tecnologies digitals establertes per les AE o, si escau, pels titulars del centre, per aplicar les estratègies de comunicació organitzativa entre els agents de la comunitat educativa i d’aquests amb tercers, per contribuir a millorar aquestes estratègies i a projectar la imatge institucional de l’organització. Contextualització de la competència: Aquesta competència es desenvolupa en contextos de comunicació organitzacional, no en situacions d’ensenyament i aprenentatge. El professorat desplega aquesta competència en contextos de comunicació a través de mitjans digitals per a la participació en els òrgans de coordinació docent i en els òrgans col·legiats dels centres, així com en la seva interacció amb els diferents agents de la comunitat educativa, especialment alumnat i famílies, amb institucions i amb entitats col·laboradores. S’aplica específicament en situacions de comunicació en l’acompliment de la seva labor professional de caràcter no docent.
C2. Disseny de les estratègies de comunicació organitzativa dels centres docents
Participa en projectes de recerca i disseny d’eines de comunicació organitzativa adaptades als centres educatius.
Descripció de l'evidència
En el context de l'Estratègia Digital de Centre (EDC) de l'Institut Vilanova del Vallès, la Comissió Digital (CD) del centre a través d'una recerca de les necessitats comunicació organitzativa, ha dissenyat un espai d'intercanvi d'experiències docents que permeti la comunicació entre els diferents docents del centre i faciliti el dia a dia de la tasca docent a nivell digital. L'existència d'aquest espai ha de permetre fomentar el coneixement d'eines i dinàmiques digitals que enriqueixin el procés d'ensenyament-aprenentatge.
Reflexió educativa
És un espai en el què, tots els membres de l’equip docent, poden intercanviar experiències docents, aprofitant, tan mateix, les diferents edats, temps a l’ensenyament i experiència pròpia en altres camps no docents però que poden aprofitar la resta de companys/es. Això crea un ambient i un context favorable per a la millora de la tasca docent en termes digitals. I com que es tracta d’una plataforma digital en línia, podemdir que és un recurs viu i que s’enriqueix amb qualsevol aportació d els membres que en formen part.
És cert que hi ha altres plataformes que permeten aquest servei, com Teams o Modlle, però a l’implementar-la al web del centre la hem personalitzat i/o adaptat a les nostres necessitats. La convertim en un hub de recursos digitals sense perdre la filosofia amb la que van crear la web del centre.
Podem afirmar que aquest recurs, a més de ser un lloc per aportar experiències digitals, és també un espai de discussió en el qual es plantegen i resolen dubtes i, on poder debatre l’ús, pros i contres, de les tecnologies digitals, en les diferents situacions i escenaris de la pràctica docent. També és un lloc per crear grups de projecte o de treball, on compartir interessos propis i que es puguin reflectir en la practica docent, i permetin desenvolupar materials didàctics interdisciplinars.
I una última cosa, no menys important, poder crear mentories entre iguals, tallers o sessions de formació segons el nivell que pugui haver en un recurs digital -concret-, sempre i quan hi hagi una demanda per aquest grup d’interès.
L’èxit d’aquest espai, d’intercanvi d’experiències docents, és fomentar la comunicació oberta i el continu aprenentatge, en suma una cultura de col·laboració entre tots els docents del centre.
Captura de pantalla i/o enllaç
1.2 Participació, col·laboració i coordinació professional
Competència: Innovació de les pràctiques professionals docents de participació, coordinació i col·laboració mitjançant tecnologies digitals. Descripció: Utilitzar les tecnologies digitals per participar en els òrgans col·legiats de govern i de coordinació docent del centre, per coordinar-se amb els integrants dels equips docents, dels serveis d’orientació i suport educatiu, així com per col·laborar amb professorat d’altres centres, educadors i membres d’altres institucions en el desenvolupament de plans i projectes específics promoguts pel centre educatiu. Contextualització de la competència: Aquesta competència s’ha d’aplicar en les situacions en què es requereixi al professorat la participació activa i proactiva en els òrgans de coordinació docent i de gestió i la realització de les tasques docents de caràcter administratiu a través dels mitjans digitals en el si del centre. Comporta, entre d’altres, la utilització de les aplicacions i del programari necessari per efectuar les tasques docents administratives, la utilització de plataformes de col·laboració i coordinació pedagògica al centre, l’aplicació dels protocols de seguretat i ús per utilitzar els recursos digitals del centre i l’adequació de l’ús de les tecnologies al benestar personal dels membres de l’organització i a la sostenibilitat mediambiental. També s’ha d’aplicar en situacions de col·laboració corporativa amb docents d’altres centres educatius o amb professionals externs, tant de serveis socials, com d’institucions culturals, centres de recerca, associacions o empreses de l’entorn per al desenvolupament de projectes o tasques específics. Esrefereix a la competència per a l’ús de les tecnologies digitals en processos de col·laboració amb la finalitat de dur a terme actuacions determinades, no per a la reflexió, recerca, etc., relacionades amb l’ús de les tecnologies digitals en l’educació, aspectes que seran tractats en les competències següents relatives a la pràctica reflexiva i al desenvolupament professional.
C2. Recerca sobre nous models de col·laboració professional a través de plataformes digitals
Identifica noves funcionalitats que permetrien implementar estratègies de col·laboració més eficaces en l’àmbit educatiu a través de les tecnologies digitals.
Descripció de l'evidència
En temps de la pandèmia, les necessitats comunicatives del centre van augmentar. La Comissió Digital, en base a les necessitats que el context de pandèmia va suposar va decidir implementar tota una sèrie d'eines de comunicació que facilitessin les tasques docents. En un primer moment, les eines comunicatives de caràcter general tipus Google meet van ser introduïdes, però els problemes de seguretat que implicaven van donar lloc a la introducció d'un mòdul específic de comunicació intern. Aques mòdul de comunicació va ser introduït a través del campus virtual Moodle del centre, en concret el mòdul escollit va ser el Big Blue Button.
Reflexió educativa
El BigBlueButton, integrada al Moodle, és una eina de videoconferència que ens ha obert una sèrie de reptes i oportunitats, si la mirem (és el que fem) des d’una visió pedagògica. Durant la pandèmia, el BigBlue Button ens ha permès impartir classes en línia en temps real, la seva accessibilitat ha facilitat l’accés a l’educació als alumnes de forma segura - el seu lloc de residència-, ja que la plataforma on tenim allotjat el Moodle, Esemtia, manté una política de seguretat proporcionada pels seus propis servidors.
L’ús de les diferents eines integrades al Moodle: xat i pissarra digital compartida, ens va permetre no tan sols interactuar perfectament entre docents i alumnes, també fomentar la participació de l’alumnat en el procés d’aprenentatge.
Una eina o funcionalitat a destacar és la possibilitat d’enregistrar les sessions, creant vídeos de les nostres explicacions i que l’alumnat pugui treballar de manera asíncrona. Vam crear sales separades, perquè d’aquest manera els alumnes participin en grups, de forma virtual, on puguin discutir problemes i resoldre’ls i col·laborar en treballs en comú. Aquesta funcionalitat la van fer servir el tutors i tutores en les seves tutories, per fer-ne tutories personalitzades i per tant oferint-los un suport individualitzat.
També hi van haver inconvenients que no van fer fàcil la feina del docent. S’havia de superar el repte que la gestió del temps dedicat a cadascuna de les sessions fos eficient realment, i la conclusió és que es va veure clarament afectat. També vam comprovar que el compromís dels alumnes, va ser, en general, inferior al desitjat.
Conclusió. El BigBlueButton és una eina útil per facilitar l'aprenentatge en línia i enriquir l'experiència educativa dels estudiants, però només en situacions molt determinades i mai, pot substituir la presencialitat de docents i alumnes.
Captura de pantalla i/o link de l'evidència
1.3 Pràctica reflexiva
Competència: Recerca i avaluació sobre pràctiques pedagògiques digitals. Descripció: Aquesta competència es refereix a la recerca i la reflexió sobre l’ús dels mitjans digitals en la pràctica docent personal (individual) i al seu impacte en el desenvolupament de la competència digital d’altres persones. No requereix, per si mateixa, l’ús de dispositius i mitjans digitals, encara que el seu objecte és la millora de l’ús d’aquestes tecnologies en l’educació. A més, aquesta competència es refereix a l’entrenament i l’aplicació de la pràctica reflexiva sobre la pròpia pràctica docent professional docent en el qual s’integrin tecnologies digitals, especialment sobre el pedagògic i curricular, per anar més enllà de la reflexió intuïtiva i espontània. Contextualització de la competència: Un aspecte essencial d’aquest model és la necessitat de partir de situacions reals concretes, perquè l’aprenentatge estigui plenament contextualitzat, i que se centri de manera holística en el subjecte, evolucionant des de l’anàlisi d’elements tècnics o metodològics a uns altres més relacionats amb els principis, les percepcions i les creences dels docents. La reflexió sobre la pràctica pedagògica i docent es pot enriquir notablement amb les aportacions d’altres professionals en un grup de discussió en condicions d’igualtat i dins d’un clima de confiança, que permeti contrastar les percepcions individuals amb les d’uns altres. Així mateix, l’observació controlada, tant individual com entre iguals, bé de manera directa, bé a través d’enregistraments, aporta informació addicional més fàcilment objectivable a aquesta anàlisi qualitativa. El procés requereix la identificació dels coneixements teòrics, les creences personals implícites i el coneixement experiencial o coneixement en l’acció del subjecte, així com la reconstrucció de la reflexió en i durant l’acció que el va conduir a afrontar una situació imprevista d’una determinada manera. La reflexió sobre l’acció i la metareflexió sobre els aspectes considerats en haver de prendre una decisió i curs d’acció immediats a l’aula, ha de conduir aqüestionar algun d’aquests elements en els casos enquè la intervenció no ha donat els resultats esperatsi a examinar noves alternatives per a situacionsanàlogues. Comportaria, entre d’altres, l’examen deles característiques de la situació o l’acció, la revisióde la interpretació subjectiva que se n’ha fet, elprocediment seguit en el diagnòstic i la definició del problema, els factors que han determinat la decisió adoptada, la cerca de nous coneixements i referents teòrics, la revisió de les interpretacions subjectives i dels esquemes de pensament i la construcció d’una praxi racional, reflexiva i conscient i, per tant, menys reactiva, intuïtiva i rutinària.
C2. Recerca i lideratge en el desenvolupament de processos de pràctica reflexiva
Fa recerca sobre l'impacte de la pràctica reflexiva en la millora de la pràctica docent utilitzant tecnologies digitals.
Descripció de l'evidència
L'existència de l'Estratègia Digital de Centre (EDC) suposa en si mateixa la introducció a l'interior de la comunitat educativa del centre de la pràctica reflexiva sobre la pràctica docent i l'ús de les tecnologies digitals en el dia a dia. Podeu trobar més informació sobre la EDC de centre en aquest enllaç: 1.3.C2.1 Fa recerca sobre l’impacte de la pràctica reflexiva en la millora de la pràctica docent utilitzant tecnologies digitals.
Reflexió educativa
L'eina Selfie en la seva definició, és una eina de diagnosi, un recurs per a la recerca sobre l'impacte de la pràctica reflexiva en la millora de la pràctica docent amb tecnologies digitals. Aquesta pràctica reflexiva és un factor que determina el desenvolupament professional dels docents, ens posa a la nostre disposició una anàlisi crítica de les pròpies accions i experiències en l'aula, amb l'objectiu de aconseguir fer un ús pedagògic més eficient.
Aquesta eina ens proporciona de forma visual i tangible (per l’esmentada reflexió), on es sintetitza i recull l’anàlisi, envers l’aplicació de recursos digitals que elabora cadascú en l’equip educatiu. Els docents poden utilitzar les selfies per capturar mentalment moments clau durant les seves classes, com per exemple les interaccions amb els estudiants o materials didàctics que s’han fet servir. Les selfis permeten als professors revisar i analitzar de forma adequada i serena els aspectes positius i negatius de les seves pràctiques pedagògiques en temps i espai.
No cal dir que, l’eina Selfie for Teachers, també pot utilitzar-se per a millorar la col·laboració i la comunicació entre docents. Per exemple, els docents poden compartir les seves selfies per rebre retroalimentació i consells constructius sobre la seva pràctica. Aquesta eina fomenta un entorn de suport professional i ajuda a que els docents aprenguin els uns dels altres.
Conclusió. L'ús de la eina Selfie, com element de recerca sobre l'empremta de la reflexió en la millora de la pràctica docent amb tecnologies digitals, pot ser una estratègia, realment efectiva, per promoure i motivar el desenvolupament professional dels docents.
1.4 Desenvolupament professional digital continu (DPC)
Competència: Creació col•laborativa de noves activitats i models de formació per al desenvolupament professional continu Descripció: Desenvolupar de manera continuada les competències professionals docents a través de mitjans digitals. Mantenir actualitzada la competència digital docent. Contextualització de la competència: Aquesta competència s’ha d’aplicar en les situacions en les quals l’objectiu fonamental és el desenvolupament professional continu a través de mitjans digitals, és a dir, la millora de les competències docents pròpies, bé a través del treball individual o en col•laboració o amb l’ajuda d’altres persones. Inclou, de manera específica, el desenvolupament de la competència digital professional a través de la formació presencial, semipresencial o mitjançant tecnologies digitals en entorns virtuals.
C2. Disseny de nous programes de recerca aplicada a l’educació per al desenvolupament professional docent mitjançant les tecnologies digitals
Utilitza les tecnologies digitals per assessorar altres companys sobre pràctiques d’ensenyament innovadores.
Descripció de l'evidència
Formació digital interna que simbolitza l’aposta decidida que va iniciar fa uns anys el centre cap a la incorporació progressiva de la digitalització en l’aprenentatge dels alumnes. Aquesta formació té com a objectius principals el reciclatge del professorat en termes de digitalització pedagògica, tot assessorant i guiant a l’equip docent en la iniciació i ús de determinats recursos digitals, les seves prestacions i possibles aplicacions en els diferents contextos d’aprenentatge dels alumnes en una aula.
Reflexió educativa
La formació digital interna que s’ha desenvolupat al centre, abans i després, concreta la voluntat del professorat de respondre als reptes i les oportunitats que la digitalització ofereix en l’educació. I al sortir de la voluntat interna ha fet que la evolució hagi estat positiva i proactiva vers la integració gradual i efectiva de la tecnologia en el procés educatiu. El que ens demostra que es reconeix la importància de preparar els docents per afrontar els canvis continus i totes aquelles demandes que venen del món digital en l’educació.
Els docents estan preocupats pel desenvolupament professional i de l’aprenentatge digital dels seus alumnes, heus aquí on arrenquen els objectius principals de la formació digital interna. Aquests objectius passen – a més d’un “reciclatge digital”- no només per conèixer les eines tecnològiques, sinó comprendre com fer-les servir i adaptar-les en els processos d’aprenentatge dels alumnes.
Una manera molt positiva i eficient en l'aplicació de recursos digitals concrets, ha estat el guiat i assessorament entre companys, trencant les possibles barreres inicials que alguns professors poden experimentar davant la tecnologia. Fet que facilita, i molt, la incorporació de les eines digitals a les nostres matèries i, ajuda encara més, a la reflexió de com podem adaptar-les a les diferents situacions d’aprenentatge.
I per concloure. La formació interna posa en valor la importància de la formació, contínua i continuada, del professorat en el camp de la digitalització, a més, la posa en valor al identificar-la com una via de millora en la qualitat de l’ensenyament i, per preparar els alumnes per afrontar tots els reptes d’un món digitalitzat.
Captura de pantalla i/o link de l'evidència
1.5 Protecció de dades personals, privacitat, seguretat i benestar digital
Competència: Disseny i concreció de mesures per a la protecció de les dades personals, la privacitat, la seguretat, els drets digitals i el benestar digital de la comunitat educativa. Descripció: Protegir les dades personals, les comunicacions i l’accés als dispositius, dins de l’àmbit educatiu, per evitar els riscos i les amenaces que afectin els drets i les garanties digitals de tots els membres de la comunitat educativa inclosos en la normativa vigent. Utilitzar de manera responsable, segura i saludable les tecnologies digitals per evitar riscos laborals, personals i en l’entorn i per garantir el benestar físic, psicològic i social de l’alumnat en utilitzar les tecnologies digitals. Contextualització de la competència: El pla digital del centre ha de recollir un conjunt de mesures que garanteixin el benestar de la comunitat educativa. Aquesta competència està orientada a desenvolupar el compromís docent amb aquest objectiu i s’exercita a través de quatre eixos: • La protecció de dades personals, de la privacitat i dels drets digitals; • La seguretat en l’accés als dispositius, sistemes i xarxes; • L’ús responsable i sostenible dels recursos digitals des del punt de vista mediambiental, i • Les mesures orientades a garantir la salut física i mental. Un element fonamental per desenvolupar aquesta competència és la protecció de dades personals, perquè és una obligació que contreu tot docent en l’acompliment de les seves responsabilitats, i el seu exercici està subjecte en deure de sigil i s’ha de complir des del primer moment, per la qual cosa no se’n pot graduar, en cap cas, l’aplicació. l’aprenentatge. Es concreta en l’aplicació de les mesures i els protocols de seguretat al centre, que han de desenvolupar els establerts per la legislació vigent. En funció de l’AE per a la qual es treballi o el centre concertat o privat en el qual exerceixi la docència, aquests protocols poden canviar, encara que sempre exigiran l’aplicació d’uns elements comuns.
C2. Referent en el disseny i l’aplicació de protocols o mesures de seguretat, protecció de dades personals, privacitat, drets digitals i benestar relacionats amb la utilització de les tecnologies digitals en l’àmbit educatiu
Identifica aspectes de millora en els protocols de protecció de dades personals i la privacitat en utilitzar tecnologies digitals als centres educatius a partir d’un coneixement profund i contextualitzat de la normativa sobre protecció de dades, i fa propostes per actualitzar-la.
Descripció de l'evidència
Col·laboració, disseny i adaptació al context particular de centre, d’un mòdul formatiu online en la plataforma Odissea dins del marc de l’Estratègia Digital de Centre. En aquest apartat específic de seguretat de la formació interna de centre, com en la resta formacions digitals impartides en el centre, es promociona la participació activa i col·laboració en la docència del curs, del màxim nombre de membres del claustre. Seguint aquesta estratègia, tot el claustre participa de forma més o menys activa en el procés de definició d’objectius, identificació de necessitats i planificació de les accions concretes relacionades amb la seguretat digital del centre. Aquest mòdul està orientat en introduir al docents del centre en conceptes de ciberseguretat i protecció de dades, així com la creació de sinergies específiques de centre en termes de seguretat digital, per tal d’aconseguir una convivencia sana i confiable entre els membres de la comunitat educativa i la tecnologia.
Reflexió educativa
La seguretat digital implica la col·laboració de tot el claustre, ja que afecta a tots els aspectes de la vida escolar i laboral. Una col·laboració imprescindible per dissenyar i adaptar els mòduls formatius en línia. Sense perdre de vista la participació dels experts en tecnologia del centre. Per tant, la participació activa dels professors en la definició dels objectius, en la identificació de les necessitats i en la planificació d’accions és essencial perquè la formació en seguretat digital sigui realment efectiva. De fet, la formació en aquest mòdul ens ha ajudat a trobar un consens per millorar i incrementar les mesures de seguretat digital i de protecció de dades del nostre centre.
Tanmateix, aquest mòdul formatiu ha portat als membres del claustre a introduir-los en conceptes de ciber seguretat i abordar determinats aspectes més avançats i d’aquesta manera a preparar-se millor per afrontar els reptes actuals i futurs que es relacionin amb la tecnologia.
Conclusió. Valorem la importància de la col·laboració dels membres del claustre, de la seva participació activa i ajudin a contextualitzar la formació en seguretat digital per aconseguir una convivència segura i confiable entre els membres de la comunitat educativa i la tecnologia actual i probablement futura.