top of page

El GIR (Grup d'impuls a la recerca) va néixer l'any 2018 amb els objectius de:

 • Fomentar la cultura científica a l'INS Vilanova del Vallès

 • Impulsar la recerca en qualsevol àmbit del coneixement

 • Potenciar la participació de l'alumnat a certàmens científics

Disposem d'un grup impulsor que organitza el desenvolupament de tot tipus de recerques en els diferents nivells d'ESO i Batxillerat.

IMG20210629114827.jpg

L'alumnat veu recompensat el seu progrés gràcies a un sistema propi d'insígnies inspirat en la metodologia pedagògica de la gamificació, que li permet sumar punts i augmentar de nivell.

Mussols educacio fisica_1 Estudiant en p

En els darrers mesos del curs, el GIR organitza i promou activitats per assegurar la transferència del nou coneixement generat a diferents contextos, des del propi institut (organització d'una fira interna de treballs de recerca) fins a la participació  en diferents certàmens científics fora del centre. A continuació us presentem alguns dels més importants:

EXPORECERCA JOVE

L'Exporecerca Jove és una fira de recerca internacional, reconeguda com una de les més importants d'Europa, que se celebra anualment a Barcelona. És organitzada per una associació de joves investigadors anomenada Magma, de la qual som centre associat.

LOGO MAGMA ACTUAL-01.png

L'alumnat de l'Institut de Vilanova del Vallès, tant d'ESO com de Batxillerat, hi ha participat des del mateix moment de creació del GIR, obtenint els següents resultats:

 • Curs 2018-19: 4 participants / 3 premis

 • Curs 2019-20: 7 participants / 5 premis

 • Curs 2020-21: 10 participants / 5 premis i 1 participant a la fase final*
   

 • Curs 2021-22: 9 participants / 7 premis i 2 participants a la fase final
   

 • Curs 2022-23: 6 participants / 3 premis i 1 finalista a la fase estatal del Stockholm Junior Waterprize

 • Curs 2023-24: 4 participants / 4 premis i 1 participant a la fase final

* La celebració d'una fase final s'inicia per primer cop en el curs 2020-21.

A més, cal destacar que alguns dels alumnes participants han passat a ser membres de Magma i a col·laborar activament en la seva organització durant la seva època universitària.

 

A continuació poden veure el reportatge que Radio Televisió Espanyola va fer al nostre centre en motiu de la destacada representació seleccionada per aquesta fira el curs 2020-21:

VESPRES DE RECERCA

Els Vespres de Recerca és una trobada on participen centenars d'alumnes d'ESO de diferents centres educatius d'arreu de Catalunya, que tenen en comú la seva aposta decidida per la investigació com un dels seus pilars formatius. Per aquesta raó, a finals de curs organitzen una jornada on els participants seleccionats pels respectius professorats es coneixen i comparteixen les seves recerques en un format no competitiu.

L'Institut de Vilanova del Vallès participa en els Vespres de Recerca des del mateix moment de la creació del GIR, sent centre organitzador de la trobada el curs 2021-22.

GIR EN FIRA

El GIR en fira és la nostra fira de recerca anual, organitzada íntegrament pel professorat i alumnat del GIR, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Vallès Oriental i l'Ajuntament de Vilanova del Vallès. El seu objectiu és posar en valor les millors investigacions realitzades per l'alumnat a les matèries que imparteix el GIR (optatives d'ESO i Projecte de Recerca de 4t).

En tractar-se d'una activitat coincident amb la culminació de les recerques de tot un any, el GIR en fira ha esdevingut una cita icònica del final de curs del nostre centre. Durant dos dies, l'alumnat de 6è de primària dels col·legis de Vilanova del Vallès, tot l'alumnat del nostre institut i les autoritats municipals, visiten les carpes de la fira per conèixer els treballs que hi participen i celebrar aquesta cloenda de l'activitat anual del GIR.

A continuació, poden visionar el reportatge que VdV Televisió va fer durant el GIR en fira 2022.

PREMIS DE RECERCA JOVE

Els Premis de Recerca Jove són els guardons que anualment atorga la Generalitat de Catalunya als millors treballs de recerca d'ESO i Batxillerat, així com als centres educatius que han destacat en la seva promoció de la investigació científica. Des de la seva creació, el GIR ha promogut la participació de l'alumnat del centre als PRJ i a d'altres premis de caràcter universitari, tasca que li va ser reconeguda amb la concessió d'un premi a l'Institut de Vilanova del Vallès en la convocatòria de 2020.

Pel que fa als guardons obtinguts als Premis de Recerca Jove, cal destacar els següents:

 • Curs 2018-19: 1 participant / 1 premi de 850 euros
   

 • Curs 2019-20: 6 participants / 2 premis de 850 euros / Premi especial per a l’INS Vilanova del Vallès de 2500 euros
   

 • Curs 2020-21: 5 participants / 2 premis de 850 euros
   

 • Curs 2021-22: 6 participants / 1 premi de 850 euros

 • Curs 2022-23: 6 participants / 3 premis de 850 euros

Aquestes són algunes de les activitats que portem a terme, però no les úniques! Si volen conèixer les darreres novetats del GIR, ens poden seguir a les nostres xarxes socials:

 

 • Facebook
 • Twitter GIR
 • Instagram GIR
bottom of page